blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG greedo
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Tento blog je mŕtvy, rozíďte sa vážení, tu nie je nič k videniu
Greedo



Medzinárodný Deň Hviezdnych Vojen
pridal Greedo 4.5. 2012 o 14:11



Hviezdne vojny sú najväčšou kultovou dvojitou Sci-Fi trilógiou na svete. Ja, Greedo, som obrovský fanúšik tohto fenoménu ktorý mi prakticky zmenil život. Rád by som sa s vami podelil o pár informácii a faktov o Hviezdnych Vojnách. Dej je tak rozsiahly, že vám uvediem iba pár mojich názorov na konkrétne epizódy a iné veci o hviezdnych vojnách.

 

Hviezdne vojny (v originály Star Wars) tvoria dve sfilmované trilógie, jeden animovyný seriál s vyše 100 epizódami, viac ako 20 počítačových hier, vyše 300 kníh a poviedok a nespočetne veľa zberatelského materiálu od kartičiek cez stolné hry až po miniatúri a figúrky. Základný kameň k tomuto všetkému položil iba 166cm vysoký človiečik s nadváhou, ktorý pochádza z mesta Modesto v Californii, v USA. Jeho meno je George Lucas. Hviezdne vojny začali vychádzať v roku 1977. Konkrétne 25. Mája 1977 epizódou IV, ktorá dostala podtitul: Nová nádej (New Hope) až v roku 1980. Posledná epizóda novej trilógie (epizóda III. Pomsta sithov) vyšla 19. Mája 2005. Už prvá epizóda zožala dovtedy nevídaný úspech a ihneď mala predpoklady stať sa kultom. Pri natáčaní originálnej trilógie (1977-1983) sa používala vtedy pokroková technológia na ktorej základe fungujú špeciálne efekty aj dnešných filmov. Dokonca najznámejší režisér, Steven Spielberg, používal túto technológiu pri natáčaní všetkých Jurských parkov. Všetky filmy získali dokopy cez 70 Oskarov a lámali rekordy po celom svete. Napríklad epizóda I. (Skrytá hrozba) ktorá vyšla v roku 1999 je aj dodnes najočakávanejší film na svete.

 

 

Pátranie po zmiznutých droidoch, na púšnej planéte Tatooin, epizóda IV: Nová nádej

 

 Originálna trilógia (1977-1983)

Ja mám osobne originálnu trilógiu radšej ako novú. Neviem udať racionálny dôvod, proste sa mi páči viac. Originálna trilógia je najpredávanejšia vec na BlueRay diskoch. Deju po Originálnej trilógii sa venuje mnoho kníh zo Star Wars univerza. Celú Originálnu ale aj novú trilógiu nás budú sprevádzať dvaja droidi. Astrodroid R2-D2 a protokolárny droid C3PO.

 

Star Wars epizóda IV: Nová nádej

(Star Wars episode IV: a New Hope -1977)

 Toto je moja najobľúbenejšia epizóda. Veď už moje alter ego na tomto fóre aj všade inde je Greedo. Greedo je vedlajšia postava ktorá sa objavila iba v tejto epizóde. Bol to nájomný vrah ktorý chcel zabiť pašeráka Hana Sola ale Han mal lepšiu mušku. Áno Greedo zomrel, no nič to nemení na fakte že je to moja obľúbená postava.

Známa scéna, západu dvoch sĺnk naraz,  pochádza práve z tejto epizódy. Záber pochádza z púštnej planéty Tatooin ktorá je veľmi úzko spetá s dejom Originálnej aj Novej trilógie. Neskôr tu môžeme a aj uvidíme najväčšiu zbraň impéria, Hviezdu Smrti.

V tejto epizóde sa stretneme s farmárom Lukom Skywalkerom, krásnou (ale iba na papieri krásnou) Princeznou Leiou, Vtipným a protivným Hanom Solom, starým Jediským majstrom Obi-Wanom Kenobim a ikonou Originálnej trilógie Darthom Vaderom.

 

Star Wars epizóda V: Impérium vracia úder

(Star Wars episode V: Empire Strikes Back –1980)

Tento diel hodnotia kritici ako najlepší zo všetkých Hviezdnych Vojen. Poďakovať za to môžeme aj novému režisérovy, Irvin Kershnerovy. Z tejto epizódy pochádza najznámejší výrok hviezdnych vojen od Dartha Vadera: „Luke, I am your father!“.
Začiatok nás zavedie na snežnú planétu ktorá sa (ironicky) volá Hoth. Na tejto planéte sa dlho “nezohrejeme“ lebo hlavný hrdinovia utekajú do Mesta v Oblakoch.
Han Solo bude po zrade svojho kamaráta zmrazený do karbonitu. V tejto epizóde sa dozvieme viac o postave Boba Fetta ktorý sa ukázal aj v ep IV. Prvý krát sa tu ukázala kultová postava, Majster Yoda ktorá bola až do epizódy I. iba dabovaná bábka.

 

Star Wars epizóda VI: Návrat Jediho

(Star Wars episode VI: Retun of the Jedi –1983)

Návrat Jediho, je vrcholná epizóda Originálnej trilógie, v ktorej sa postaví Luke Skywalker (už Jediský majster) proti svojmu otcovi Darthovy Vaderovy. Laia zistí že je Lukova sestra, a na konci epizódy (konečne) prejavý svoju náklonnosť k Hanovy.
Dej nás zavedie na mesiac Endor na ktorom je ochranný štít impéria. Samozrejme ho musia povstalci zničiť. V tejto epizóde (naoko) umiera Boba Fetta rozmrazia Hana Sola z karbonitu. Začiatok sa trochu venuje vedlajšej postave z epizódy IV., Jabovy Huttovy ktorý sa zmocnil, vtedy ešte zamrznutého, Hana.

 

 

Mesto v oblakoch (the Cloud City), epizóda V: Impérium Vracia Úder

 

Nová trilógia (1999-2005)

Nová trilógia upresňuje situáciu počas Republiky, pred nástupom Galaktického Impéria. Venuje sa hlavne Rádu Jedi a aktuálnej hrozbe Sithov. Anakin Skywalker sa dá nazvať hlavnou postavou celej Novej trilógie, pretože sa mu venujeme v každej epizóde (od 6 ročného chlapca až po 28 ročného Majstra Jedi).

 

Star Wars epizóda I: Skrytá Hrozba

(Star Wars episode I: the Phantom Menace –1999)

Epizóda I. je kritikmi najhoršie hodnotená epizóda, ktorú prezývajú sklamanie. Táto epizóda sa zapísala hneď viacerými vecami do histórie. Je to dodnes najočakávanejší film na svete. Z hviezdnych vojen mala najväčší rozpočet a najdrahšie filmové efekty. A získala najmenej Oskarov. S*riem na všetkých kritikov. Perfektná epizóda! Udala smer novodobému Sci-Fi a celej novej trilógii. V tejto epizóde sa prvý krát objavila  známa (sexy) herečka Natalie Portman, ktorej plagát ma každý fanboy nad posteľou, mladý, iba 16 ročný, Obi-Wan Kenobi, jeho majster Qui Gon Jin a ikona epizódy jedna, Darth Maul.

 

Star Wars epizóda II: Klonovaní útočia (katastrofálny preklad)

(Star Wars episode II: Attack of the Clones -2002)

V tejto epizóde nám George Lucas ukazuje, že bojový droidi nemajú budúcnosť a na udržanie mieru musia byť nevyhnutne nahradení klonmi. Klony sú schopné učiť sa a racionálne uvažovať. Dej nás zavedie na planétu “klonovačov“, Kamino a Geonosis, na ktorej začala vojna Republiky a Separatistov.
Prvý krát sa tu stretneme s nájomným lovcom Jango Fettom a Yodom ktorý je robený počítačom (nie bábkarom).

 

Star Wars epizóda III: Pomsta Sithov
(Star Wars episode III: Revenge of the Sith –2005)

Epizóda III. Vrchol Novej ale aj Originálnej trilógie. Epický koniec. Pád republiky. Nástup impéria. Zrada. Klamstvo. Smrť. Všetko sú to synonymá pre túto epizódu v ktorej sa Anakin pridá na temnú stranu sily, zomrie Princezna Padmé, vyhladia skoro celý rád Jedi, a Majster Yoda utečie do vyhnanstva na planétu Dagobath.

Nástup Sithov bol natočený perfektne.

 

Príchod na planétu Dagobah, epizóda V: Impérium Vracia Úder

 

 

Príbeh nekončí, On sa ani nezačal...

Po ukončení Novej trilógie si každý fanboy položil otázku: „A čo bude ďalej?“. Na túto otázku nám odpovedal ako prvý George Lucas, samotný tvorca Hviezdnych Vojen. Rozšíril svoju firmu LucasArts aj na pole videohier. Hry ako Star Wars: KOTOR a KOTOR II. Tu nemusím predstavovať. Star Wars the Old Republic ktorá nahradila SW: Galaxies, nám rozprávajú príbeh hviezdnych vojen stáročia pred prvou epizódou.

Príbehu po epizóde VI. sa venuje 300 kníh z ktorých môžem spomenúť tie najlepšie ako Nový rád Jedi 1-3, Dedic impéria a Námluvy princezny Leiy. Ja osobne teraz čítam Star Wars: oddanost od Zahna Timothyho (ale to je medzi epi 4-5). Možno ste si všimli že medzi ep III. a IV je veľká časová priepasť. Tomu sa venuje hra a kniha SW: The Force Unleashed 1-2.
Geore Lucas sa vyjadril, že v roku 2015 má prísť na plátno kín epizóda VII. A po nej aj ep VIII a IX. Natáčať sa začne vraj v roku 2013. Viete čo to znamená? To znamená, že už kupujem letenku do USA, spacák, a kostým Greeda., a idem stanovať týždeň dopredu pred kino. Ak by chcel ísť niekto so mnou, píšte do komentáru, dohodneme sa.

Wookieepedia

Založená Chadom Barbnym a Stevenom Grenwoodom, 4 marca 2005 je enciklopédia o Hviezdnych Vojnách, home page každého fanboya, zdroj informácii, Jediská knižnica alebo mnoho ďalších synoným. Názov je odvodený od slova “Wookiee“ čo je rasa z Hviezdnych Vojen. Je to rasa ktorá ako jediná preskúmala časti neznámeho teritória v galaxii. Aj napriek svojej nenápadnosti a vzhľadu sa jednalo o veľmi múdru a vzdelanú rasu. Najznámejší wookie je Chewbaca (český preklad Žvejkal).  Na Wookieepedii nájdete odpovede na všetky vaše otázky zo sveta SW. Je to najväčšia dcérska wikipédia na svete. Obsahuje 89094 stránok a odkazov týkajúcich sa hviezdnych vojen. Nájdete ju na – http://starwars.wikia.com

 

 

Darth Vader pri jeho najznámejšej scén, epizóda V: Empire Strikes Back

 

4. máj, Medzinárodný Deň Hviezdnych Vojen

Áno, práve dnes je medzinárodný deň hviezdnych vojen, v USA prezývaný aj deň Luka Skywalkera. Nie je tak známy ako MDD alebo MDŽ ale je to deň kedy sa všetci fanboyi SW stretávajú v miestnych podnikoch. Na Slovensku organizuje (alebo aspoň organizoval) niečo podobné Brloh. Je to sviatok hodný narodenín a Vianoc dokopy. Ľudia po celom svete pozerajú epizódy 1-6 od rána do večera. Ak ste o tomto dni nepočuli, berte ceruzku do ruky a zaznačte si ho veľkými písmenami do kalendárov, mobilov, smartfónov, iPhonov, funfónov aj Galfónov.

 

Skywalkerov Ranch

Je letné sídlo Georga Lucasa kde sú schované kostými a repliky lodí použité pri natáčaní obi dvoch trilógii. Nachádza sa v Marin Country v Californii, USA. Sídlo nie je otvorené pre verejnosť iba jeho niektoré časti (naozaj málo). Toto miesto je viac známe z filmu Fan Boys. Film opisuje príbeh 4 mladých fanúšikov SW ktorý sa rozhodli vtrhnúť do Skywalkerovho Racha aby ukradli epizódu I. Perfektný film, odporúčam.

 

Ralph McQuarrie

Keď sa už spomínajú Hviezdne Vojny, musíme spomenúť aj meno tohto Veľkého muža, ktorý spravil z hviezdnych vojen to čo sú dnes. Ralph bol hlavným výtvarným a grafickým desigmérom celej ságy. Navrhol celý výzor Dartha Vadera, Luka Skywalkera, Javou, Dartha Maula, Imperátora a z techniky Hviezdu smrti, Milenium Falcon, AT-AT a vlastne všetko čo na hviezdnych vojnách poznáme. Ralph bol človek veľmi skromný. Vždy keď ho ľudia chválili hovorieval, „Ja som len vykreslil Georgove nápady. Naozaj som iba asistoval, za všetko vďačím Lucasovy.“ Možno ste si všimli že všetky slovesá boli v minulom čase. Je to preto lebo Ralph nás nečakane opustil vo Februári 2012. Tomuto mužovi patrí úcta každého SW fanúšika ale aj grafika či umelca. Ralph, may the force be with you..... always.....
(dole do galérie prikladám jeho arty)

 

štart stíhačov X-wing z rebelskej základne na planéte Yavin 4, epizóda IV: Nová nádej

 

Verím že aj na tejto hernej stránke sa nájdu nejaký star wars fans a aspoň v tento deň si pripomenú toto veľdielo.


Ak by ste mali hocijaké dotazy na SW kľudne ich napíšte do komentáru a ja sa vám na ne budem snažiť zodpovedať. Ak by ste ich mali viac a nebaví vás prekladať Wookiepediu, tak vás srdečne pozývam na Slovenské Star Wars fórum. Toto fórum je už dosť zapadnuté a mŕtve ale chodím naňho každý deň a píšem tam novinky o SW ktoré si sem, tam niekto vygoogli. Takže ešte raz http://slovakswforum.sosforum.net/ a ak aj vy patríte medzi SW fanúšikov tak neváhajte a zaregistrujte sa.



Prístupov 6615
Kvalita článku
(100%) hlasov 11

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Greedo's Morrowind
[ 7.1.2013] (príspevkov 2)
C:\greedo_
[ 3.1.2013] (príspevkov 3)
Medzinárodný Deň Hviezdnych Vojen
[ 4.5.2012] (príspevkov 6)
Roswell
[ 8.4.2012] (príspevkov 4)
Diablo 3: Dojmy
[ 15.3.2012] (príspevkov 8)
Ako správne hrať TES V: Skyrim
[ 6.3.2012] (príspevkov 6)
50 dôvodov prečo Greedo nemá rád anime a...
[ 19.2.2012] (príspevkov 22)
Camping
[ 4.2.2012] (príspevkov 8)
Herné vierovyznania III.
[ 14.1.2012] (príspevkov 5)
(po)Vianočné dozvuky
[ 2.1.2012] (príspevkov 3)